Categories
Uncategorized

Nápady na darček

Vybrať pre niekoho správny darček nie je jednoduché. Máme preto zopár tipov, na darčeky, ktoré skaut či skautka určite ocení. 🙂

SPACÁK
Kvalitný spacák sa každému skautovi naozaj zíde. Oplatí sa investovať radšej do trochu drahších spacákov, ktoré prežijú aj táborové chladné noci, nie len prespávačky v klubovni. Keď sú skauti starší ocenia teplotný komfort aj na výpravách, stanovačkách či zahraničných akciách.

 

KARIMATKA
Ako spacák, aj karimatka je pre skauta must-have. Bez nej sa veru na skautských akciach človek pohodlne nevyspí. 🙂

BATOH
Aj mladší aj starší skauti využijú dobrý turistický batoh. Skaut je človek prírodný a do lesa sa nechodí ani s drevom ani s kuframi.
Vĺčatá/včielky (6-11): Pri mladších skautoch sa batoh zíde najmä pri jarných či letných táboroch. S batohom sa cestuje praktickejšie. Navyše trávnaté lúky a kufre na koliečkach žial spôsobujú isté zádrhele. 10 z 10 ľudí tiež potrvrdí, že prenášať batožinu skauta zbaleného na 10 dní, so všetkými 30timy náhradnými ponožkami pre prípad núdze, je ľahšie na chrbte ako v rukách.
Skauti a roveri (12 a viac): Starší skauti využijú batoh ešte viac. Oni už nechodia len na tábory, ale aj rôzne viacdňové akcie všemožne po Slovensku či dokonca do zahraničia. Prísť na takúto akciu zbalený v čomkoľvek inom ako batohu je nepraktické. Počúvať hrkotanie koliečok celú cestu zo stanice až na miesto akcie nie je zrovna pôžitok. O to viac je batoh treba ak má človek ambíciu chodiť na výpravy, väčšie výlety do prírody či na zahraničné akcie.

 

PLÁŠTENKA NA BATOH
Pláštenka bohužial nie je súčasťou všetkých batohov. Byť v daždi s batohom bez nej, nie je veľká výhra. Rozmočený rožtek už nechutí, tak dobre a riešiť, čo si oblečiem, keď mám všetko mokré tiež nepoteší.

 

BATERKA
Hlavne pre účastníkov letného tábora je baterka praktická vec. Spríjemní ako nočné hľadanie vecí v podsade či cestu na záchod tak aj hľadanie táborových prepadíkov.

 

EŠUS
Praktický darček vhodný pre táborníkov ako aj vymetačov skautských akcií.

 

TURISTICKÁ OBUV
Hodí sa najmä výletníkom. Ak Vašho skauta čaká akcia/výlet, kde bude viac hodín kráčať, turistické boty určite ocení. Využitie určite nájdu napríklad na letnom tábore alebo výlete do prírody.

 

ŠATKA
Šatka je neodmysliteľnou súčasťou skautingu. So skautskými šatkami sa však spájajú rôzne tradície. Pri vlčiackom/včielkarskom sľube odmeňujeme decká vlčiackou/včielkarskou šatkou (hnedá so žltým lemom), pri skautkom získavajú zborovú šatku (modrá s červeno-zeleným lemom). Mnohé oddiely tiež svojim členom pri špeciálnej príležitosti dávajú oddielovú šatku čím členov oficiálne prijímajú medzi seba.

Vĺčatá/včielky (6-11): Pri menších deťoch odporúčame skôr iný darček (deti si medzi sebou závidia a pri šatke je to naozaj peklo). Ak sa ale rozhodnete svojmu dieťaťu šatku dať, prosím myslite na naše tradície a kúpte im radšej inú šatku ako tie, ktoré im dávame pri rôznych prílležitostiach my. Aby sme pri sľube nemuseli špekulovať či Vášmu dieťaťu nedať žiadnu sľubovú šatku alebo inú, čím ho/ju vyčleníme z kolektívu.  

Skauti a roveri (12 a viac) Ak máte doma staršieho skauta a chystá sa na skautskú akciu do zahraničia (alebo na zahraničnú akciu, ktorá bude na Slovensku) určite sa poteší národným šatkám. Je totiž zvykom, že si skauti z rôznych krajín medzi sebou vymieňajú svoje národné šatky. Čím viac vymenených šatiek človek má, tým väčší je macher.

 

TURBAN
Šatku sa dá nosiť buď zaviazanú uzlom dobrého skutku alebo stiahnutú turbanom. Oficiálne by sa dokonca mal používať len turban. Síce sa to veľmi nedodržuje, ale nosiť turban je praktické hlavne ak niekto nevie uviazať dobráčika.

 

KOMPAS/BUZOLA
Kto má kompas/buzolu, ten sa nestratí (alebo sa tak aspoň môže tváriť). Vlastniť takúto vecičku je nielen hipsterské, ale na výpravách v prírode to môže pômocť zatúlancom. Decká majú z takéhoto darčeku často veľkú radosť.

 

KRESADLO
Darček vhodný hlavne pre nadšencov zálesáckych vecí a praktík. Na výletoch, keď si chce človek opiecť špekačku a ako na potvoru má zvlhnuté zápalky je to veľká záchrana.

 

ROVNOŠATA
Opäť vec, ktorá pri starších skautov je viacmenej povinná výbava. Pri mladších skautoch sa stále berie do úvahy, že nie všetci rodičia chcú pri každom odrastenom centimetri investovať do ďalšej rovnošaty. Chváliť sa získanými odborkami či výzvami dá bez rovnošaty naozaj ťažko. 🙂

 

NOŽÍK

S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť. Vlastniť nožík je tiež nielen cool, ale treba tiež vedieť ako s ním narábať aby človek nezranil seba alebo iných. Je to ale paktická vecička a svojmu majiteľovi sa určite zíde.

 

TERMOPRÁDLO
Svoje využitie nájde na zimných akciách, ale aj na letnom tábore – lebo so západom Slnka prichádza chlad.

 

UTERÁK Z MIKROVLÁKNA
Je spratný a rýchlo sa schne. Ocenia ho na 100% ľudia, ktorí vždy rvú veci do batoha a plačú nad tým ako tam natlačiť ešte ďalšie veci.

 

STAN
Darček vhodný hlavne pre starších skautov. Niektorí skauti stan nepoužijú takmer vôbec. Ak chce ale ísť človek na stanovačku, výpravu či zahraničnú akciu, stan sa zíde a keď nie je poruke kamarát, ktorý stan vlastní a podelí sa oňho, môže nastať problém. Zíde sa tiež na niektorých slovenských akciách.

 

SKAUTSKÝ KLOBÚK
Kto by sa nechcel podobať na nášho zakladateľa? Baden-Powell dokázal, že klobúk je nielen trendový, ale aj praktický (napríklad pri pražiacom slnku). Je to super vychytávka k rovnošate, pre pravých fajnšmekrov.

 

Ak by ste chceli s výberom niektorých vecí poradiť (napr. pri spacáku, batohu..), kľudne nám napíšte alebo sa našich činovníkov spýtajte osobne. 🙂