Categories
Aktivity zboru

Tábor Vikingov 2016

Tento rok sme táborili opäť pri obci Hostie. Tentoraz nás však hneď pri príchode na táborisko okrem vodcov a radcov zdravili vikingskí bohovia. Prečo?

IMG_0203

Deň 0

V Pezinku sme naskočili na vlak, ktorý sme v Nitre vymenili za autobus. Cestu sme si krátili rôznymi hrami, či rozprávaním sa s cestujúcimi, ktorí sa zaujímalo o to čo sme zač. Mnohí tiež po ceste lúštili krížovky a kvízy z najnovších skautských časopisov. Keď sme dorazili na táborisko hneď sme si všimli okrem našich známych radcov a vodcov aj ľudí, ktorých sme nepoznali. Boli oblečení trošku zvláštne. Jeden z nich sa predstavil ako Thor. Boli sme z toho trochu zmätený, lebo aj jeden z našich chalanov má prezývku Thor. 🙂 No vraj sa viac dozvieme neskôr, tak sme to nechali tak a vybalili sme sa. Prečo sa po našom tábore prechádzali tí zvláštny ľudia, sme sa zistili na konci zahajovacieho táboráku, keď nám o nich Mulan prečítala rozprávku. Vraj k nám na Middgard (Zem) zablúdili trhlinou v čase.

aIMG_6016aIMG_6020IMG_6035

Deň 1 – Thor

Tento deň sme sa navzájom zoznamovali, keďže s ľudmi z iných oddielov sa až tak dobre nepoznáme. Spoznávali sme aj vikingských bohov. Poobede sme sa s Thorom vydali k Yggdrasilu, kde nám povedal viac o vikingskej mytológii a rozdelil nás do vikingských rodín – Swanson, Hoparna, Björn, Ericson, Larson a Mölm. V rodinách sme spísali pravidlá, ktoré sme na tábore chceli mať. Tie potom Thor posúdil a vybral tie najlepšie. Poobede sme si namaľovali rodinné vlajky a robili aktivity ako sledovanie Thora, vyrábanie príveskov ala Thorovo kladivo či ringo. Dozvedeli sme sa, že tiež každý deň bude kuchynská služba počas ktorej sme boli pomocníci našej kuchárky Sztraky.

IMG_6047IMG_6089 IMG_6093

Deň 2 – Odin

Tento deň sme si vyrábali štíty. Počas dňa sme sa dozvedeli, že Thorovo kladivo zmizlo. Bez neho sa, ale bohovia nevedeli dostať späť do svojho domova – Asgardu. Nezostávalo nám teda nič iné, iba sa pokúsiť ho nájsť. Pátrali sme a ako prvého sme sa chceli spýtať boha Odina či niečo nevie. Odin je otec Thora. Je veľmi múdry, keďže obetoval svoje oko, aby sa mohol napiť s fontány múdrosti. Aby sme si ho naklonili vyrobili sme pre neho tróny a koruny. Odin žial nevedel, čo sa s kladivom stalo. Ale keď jeho zvedovia videli naposledy kladivo bol tam aj boh Týr a bola vtedy fakt zima. V noci sme mali prepadlíkov. Hoci nám ukradli vlajku, podarilo sa nám ich zajať a tábor ubrániť.

IMG_6131bIMG_6156IMG_6242

Deň 3 – Týr

Na nástupe medzi nás vpadol Týr. Oznámil nám, že ho prenasledovali ľadoví obri a keďže je šanca, že napadnú aj nás, musíme trénovať. Okrem toho, on ako boh odvahy a boja potrebuje vidieť či sme hodní pomoci. Tak sme prešli stanoviská pri ktorých sme trénovali trpezlivosť, silu či presnosť. No do tábora naozaj prišli obrovia a tak sme sa pred nimi museli skrývať. Poobede sme si dali oblievačku, lebo ľadoví bohovia sa boja vody. Keďže videli aj náš tréning odplašili sme ich preč. Poobede sme si vyškúšali veci ako sekanie a pílenie dreva či brúsenie noža. Večera nám v tento deň nebola naservírovaná ako zvyčajne, ale museli sme si ju uloviť zo špeciálneho špekačkového stromu. Plody špekačkovníka sme potom opiekli. Týr nám žial opäť nevedel povedať čo sa presne s kladivom stalo. Dozvedeli sme sa, ale aspoň že by možno niečo mohla vedieť Freyja.

cIMG_6335cIMG_6309dIMG_5657

Deň 4 – Freyja

Pre Freyju sme zháňali rôzne veci z okolia, naučili sme sa viac napríklad o liečivých rastlinách, filtrovali sme vodu či skúšali pH vecí. Freyja si však nevedela vôbec spomenúť čo sa dialo v ten deň ako zmizlo kladivo. Jej mačky si ale pamätali a nechali nám odkazy v lese. Freyjine mačky, ale vedia škrabať odkazy len v runách, tak sme museli odkazy ešte rozlúštiť. Cez noc sme mali opäť prepadlíkov. Zaútočili počas najväčšieho dažďa. Ukradli nám vlajky, no chceli sa u nás zložiť, tak sme sa spolu dohodli.

eIMG_5694eIMG_5701 eIMG_5709

Deň 5 a 6 – Njord a Ull

V tieto dni sme sa delili na dve skupiny. Jednu poslal boh moreplavby Njord na výpravu a druhá plnila úlohy, ktoré im dal boh Ull – boh lukostrelby či lyžovania. Skupina, ktorá išla na výlet sa vydala pozrieť tvory zvané zubre a v Topolčiankach zisťovali informácie o miestnych obyvateľoch. Z Topolčianok boli zhodou okolností aj naši prepadlíci. Skupinka, ktorá zostala v tábore si zahrala rôzne hry, vyskúšali si lukostrelbu a vikingské lyžovanie či vyrábali mydlo.

Zubrí výlet:

eIMG_5739IMG_0070 eIMG_5767

Ullov deň

IMG_0027IMG_0050IMG_0038

Deň 7 – Heimdall

V noci sme mali opäť prepad. Prepadlíci boli vytrvalí, ale pochytali sme všetkých. Išlo o Prieskumníkov z Petržalky. Ráno sme išli za Heimdallom – strážcom Asgardu. Ten nám povedal podrobnosti o tom kto ukradol kladivo. Dal ho ukradnúť Loki – boh lstí, ktorý odjakživa Thorovi závidel jeho moc. Thorovo kladivo ale nevie zdvihnúť len tak hocikto a preto Loki potreboval pomocníkov – ľadových obrov. Kumpánov mu robili aj jeho deti – morský had Jörmungandr (ktorý nás celý čas sledoval z jedného z turečákov), vlk Fenrir a strážkyňa podsvetia Hel. Heimdall nás chcel pripraviť na boj s nimi tak nás trénoval, aby sme sa vedeli pohybovať ako myšky (čo si on vedel veľmi dobre odsledovať, keďže počuje aj trávu rásť) alebo vedeli čo robiť keď nás poštípe had.

IMG_0082IMG_0090IMG_0109

Po tréningu sa rozdelili do troch skupín. Jedna išla bojovať s Hel a jej zombíkmi, druhá s Jörmungandrom a tretia s Fenrirom. Po ich zdolaní sme sa s Thorom vrátili do táboriska, kde nás čakal Loki s ľadovými bohmi. Loki bol dokonca taký arogantný, že dal svoju palicu, ktorá vie ovládať mysel. Naše oslavy po tom čo sme ju získali však rýchlo ochladli, keď sa nám Loki začal vysmievať či sme si naozaj mysleli, že to pôjde tak ľahko. Museli sme sa teda prebojovať k pravej palice, no našťastie sa nám to podarilo. A bohovia sa tak mohli šťastne vrátiť domov.

IMG_0161IMG_0164IMG_0172

Večer sme ukončili táborový program slávnostnou pagodou. Vybraní ľudia z oddielov si spravili vlčiacke/včielkarske alebo skautské sľuby.

IMG_0190

Deň 8 a 9 – Návštevný deň

Na konci tábora nás prišli pozrieť niektorí rodičia. Bohužial takmer celý deň pršalo, tak sme museli mať náhradný program. Rodičia si ale mohli pozrieť ako vyzerá táborisko a život na ňom či vyskúšať si lanovú dráhu. Večer našťastie prestalo pršať a mohli sme si užiť spoločné posedenie pri ohni a spev táborových pesníčiek. Na druhý deň sme zbalili tábor, čo sme museli zvládnuť za dažďa a v blate. Skoro sa nám nepodarilo dostať z táboriska nákladné auto, ktoré zapadlo, ale vďaka pomoci uja traktoristu z dediny sme šťastlivo auto vytiahli.

A tak veľmi dobrodružne skončil náš tábor, z ktorého sme si odniesli kopec zážitkov a skúseností. 🙂

IMG_0120IMG_0126

viac fotiek…

Tábor sa nám podarilo realizovať aj vďaka finančnej podore od projektu Skauti myslia globálne, ktorý je podporovaný Európskou úniou a tiež vďaka podpore REVIE – Malokarpatskej komunitnej nadácie a Nadácie SPP.

globalne revia