Categories
Myslíme globálne

Myslime zeleno

Ako ste už možno zachytili, niekoľkí členovia nášho zboru sú súčasťou projektu Skauti myslia globálne podporovaného Európskou úniou. V rámci projektu sa učíme o globálnych témach a dozvedáme sa veľa informácii hodných zamyslenia. Jednou z globálnych tém je napríklad ochrana životného prostredia a hlavne jeho udržateľnosť. Aj keď ako skauti sme s prírodou spätí viac ako bežní smrteľníci, stále máme čo zlepšovať, čo sa týka starania sa o ňu.

Skauti_myslia_globalne_SK_BARVA_sirkaEuropean_Union

Práve týmto smerom sme uvažovali pri podávaní projektu Eko v klubke i na tábore v grantovom kole Dobrý nápad (Skauti myslia globálne) a v projekte Zdravší a Ekologickejší tábor v grantovom kole nadácie Revie. Aj v skautskej metóde je, že máme vzťah k prírode, čo dokazujeme najmä tým, že každý rok trávime viac ako týždeň v lone prírody (rozumej na lúke v strede lesa). Susedov nám robia miestami aj srnky, tí odvážnejší z nás sa kúpu v potoku, obrazovky notebookov či televízorov meníme za plápolajúci oheň a namiesto nadupaných pesníčiek hrajúcich nám zo smartphonov počúvame zvuky lesa. Ale znamená to zároveň, že sme k prírode kamarátsky? Odpoveď “jasné, veď recyklujeme” žial naozaj nemusí byť dostačujúca.

Ako teda môžeme byť k prírode na tábore lepší? Napadlo nás niekoľko vecí:

  1. recyklujme, dávajme veciam nový život a používajme recyklované veci
  2. obmedzme odpad (lebo je lepšie použiť jednu flašu, ako ich zrecyklovať 10)
  3. obmedzme ťažko a dlho sa rozkladajúci odpad (plasty nás žial prežijú)
  4. kompostujme
  5. používajme ekologické čistiace prostriedky (prostriedky na riad, pranie..)
  6. používajme ekologickú kozmetiku (šampóny, sprchové gély, zubné pasty, opalovacie krémy..)
  7. používajme pri stavbe táborových stavieb radšej laná ako klince (lebo laná/špagáty a uzlovačky vieme použiť znovu)

    

Niektoré z týchto vecí sme už do nášho zborového know-how zaviedli dávnejšie, no niektoré pre nás budú nová výzva, o to viac sme radi, že sa nám podarilo získať na naše ďalšie ekologické krôčky finančnú podporu.

Stačí sa ale takto správať len na tábore? Jasné, že nie. Aj keď doma sa voda plná škodlivých chemikálii zázračne stratí v odtoku a nevidíme jej zvyšky priamo v tráve či v potoku, ako tomu je na tábore, nemôžeme sa tváriť, že tá voda nedopadne rovnako. Aj preto sme v rámci projektu nakúpili aj veci potrebné pre našu bežnú činnosť a údržbu klubovne a zatiaľ sme s nimi len a len spokojní.

 

A prečo píšeme tieto pekné slová plné svetlejších (a zelenších) zajtrajškov? Lebo chceme, aby ste sa k nám pridali tiež. Nakúpiť ekologické veci už v dnešnej dobe naozaj nie je veľká veda. Ponuka je široká, s bioobchodíkmi sa roztrhlo vrece, vyberať sa dá sortiment podľa rôznych cien, vôní, chutí či podľa toho či je to fair-traide, vegan alebo netestované na zvieratách. Aj ten najväčší fajnšmeker si jednoducho príde na svoje.

Kupovaním ekologických produktov zároveň nepomáhame len prírode, ale aj sami sebe. Ekologické produkty sú väčšinou zdravšia verzia tých bežných, keďže si dávajú viac záležať na výbere surovín. Kým bežné produkty v sebe často obsahujú látky, o ktorých sa vedú mnohé diskusie, čo sa týka ich škodlivosti k ľudskému organizmu a sú dokonca krajiny, v ktorých sú zakázané úplne (napríklad hliník, parabény či formaldehyd), v ekologických produktoch tieto látky nenájdete vôbec alebo v zredukovanom množstve.

http://www.safecosmetics.org

Chcete poradiť? Možno Vám pomôžu ďalšie články. Ak nie, pokojne môžete svoje otázky smerovať na mňa (m.lezova@gmail.com).

Kde nakupovať EKO

Ktoré znáčky sú EKO